Sparetips – vandforbrug

energidata

TIPS TIL AT SPARE PÅ VANDET

Har du styr på, hvor meget vand, du bruger hver dag?

Selv om vi ikke mangler vand i Danmark, er der er der mange gode grunde til at adressere vores overforbrug af vand. Vi er så heldige, at vi i Danmark har en sund undergrund med et unikt grundvand, der er blandt det reneste i verdenen.

Naturen laver løbende nyt grundvand, men hvis der indvindes for meget grundvand, kan naturen ikke følge med. Vand er livsvigtig ressource, som vi skal værne om.

Vi skal passe på vores drikkevand

vi har brug for vores drikkevand

Vi har brug for vores drikkevand til at overleve, men vi bruger vores vand til meget mere end at slukke tørsten. En stor del af vores vandforbrug bruges i landbruget, hvor det er med til at sikre, at de afgrøder, der bliver til vores mad, også overlever. I perioder med tørke, tærer landbruget hårdt på vores undergrund, og hvis vi vil opretholde det sunde økosystem, som nu sikrer os mad nok til alle, giver det god mening at passe godt på vores grundvand.

Spar på vandet i hjemmet

Ved at indføre vandsparende procedurer i hjemmet, får I ikke bare god samvittighed, når I sparer miljøet for de dyrbare dråber – I får også en kontant belønning, når vandregningen kommer. Vi har samlet nogle tips til små – og lidt større – ændringer i hverdagen, som kan hjælpe jer med at bruge mindre vand, og de fleste kræver næsten ingen indsats.

Hvis vi skalerer din indsats op og antager, at ikke kun du og din familie, men hele jeres by og hele Danmark gør det samme, vil effekten være enorm, og vi kan sikre os, at der også for fremtidens generationer vil være vand nok.

Hver dansker i gennemsnit bruger 105 liter vand om dagen?

63% af vores vandforbrug går til hygiejne og toiletskyl

spar på vandet og sluk vandhanen, mens du sæber hænderne ind. Tegning af vandhane med vand og hænder

Sluk vandhanen, mens du sæber hænderne ind

Det tager omkring 20 sekunder at vaske hænder ordentligt. I løbet af en dag bliver det til mange minutter med at sæbe hænderne korrekt ind, før sæben kan skylles af, og hvis man lader vandet løbe i den tid, går der rigtig meget vand til spilde. Luk hanen, mens du sæber hænderne ind – det giver både ro til at sæbe hænderne korrekt ind, så du kommer bakterier til livs, og du sparer mange penge på din vandregning.

Vi bør vaske hænder efter hvert toiletbesøg, før og efter vi har spist, og når vi har rørt ved ting, der kan være smittebærende.

Det bliver i gennemsnit til 16 gange i løbet af en dag. 16 x 20 sekunder = 5 minutter.
Efter en dag har du skyllet 101 liter rent vand ud i afløbet ved håndvask alene, hvilket på et år bliver til 37 m3.
Pris: cirka 2.553,- kr (pr person)

stregtegning af et toilet

Stands et toilet, der løber

Et løbende toilet koster mere, end man måske lige forventer, og det er vand og penge, der sendes direkte i kloakken. Hvis du er typen, der gerne vil værne om miljøet – og samtidig spare penge – er det en god idé regelmæssigt at tjekke, om dit toilet løber. Det kan nemlig godt løbe, selv om det ikke er til at se med det blotte øje. For at tjekke, skal du bruge et stykke tørt toiletpapir, som du sætter ind mod den bagerste kant i kummen. Hvis papiret bliver vådt, løber dit toilet.

Toilettet løber så lidt, at det er svært at se:

275 liter vand pr døgn = 100 m3 om året.
Pris: cirka 7.000 kr om året.

Toilettet løber, så det kan ses:

550 liter vand pr døgn = 200 m3 vand om året
Pris: cirka 13.900 kr om året.

Toilettet løber så, der er uro på overfladen:

1.100 liter vand pr døgn = 400 m3 om året.
Pris: cirka 27.900 kr.

vandhane der drypper. Det kan blive dyrt, da det bruger mere vand, end man tror

stands en vandhane der drypper eller løber

På samme måde som med et løbende toilet, er der rigtig meget spild af både vand og penge, hvis vandhanen ikke holder tæt.
I løbet af et år kan du sende helt op til 100.000 liter vand ud i afløbet, hvis din vandhane drypper, og det kan ende med at koste rigtig mange penge – selv hvis det er små dryp.

Langsomt dryp – cirka en dråbe pr sekund:

20 liter vand pr døgn = 7 m3 om året.
Pris: cirka 500 kr om året.

Hurtigt dryp:

80 liter vand pr døgn = 30 m3 vand om året
Pris: cirka 2.000 kr om året.

Løber med en tynd stråle:

275 liter vand pr døgn = 100 m3 om året.
Pris: cirka 7.000 kr.

stregtegning af en perlator, der sættes på vandhanen, så den bruger mindre vand

Monter en perlator på vandhanen

Du kan spare mellem 25-40 % af dit vandforbrug ved at montere en perlator på dine vandhaner. En perlator blander vandet med luft, så strålen føles større, end den er. Resultatet bliver, at der kommer mindre vand ud af hanen, uden du opdager det.

hånd der slukker en vandhane, fordi der løber meget vand igennem, hvis man lader den løbe, mens man børster tænder

Sluk vandhanen, mens du børster tænder

Det giver en masse vandspild at lade vandet løbe, for en løbende hane bruger op til 19 liter vand i minuttet. Det svarer til hvert år at smide næsten 14.000 liter rent vand direkte tilbage i afløbet  – og det er både dyrt og unødvendigt. For en familie på fire bliver det til 152 liter vand om dagen (56 m3 om året), og prisen bliver omkring 3.220 kr.  Det er en høj pris for vand, der skylles direkte tilbage i afløbet.

bruser med mange dråber vand, der løber ud af den, fordi lange brusebade er dyre i vandforbrug

Tag kortere brusebade

Vores daglige bade er et af de steder, vi virkelig kan spare vand og penge, hvis vi tænker os lidt om. Afhængigt af brusertypen, bruger vi mellem seks og 20 liter vand i minuttet, når vi står under bruseren, så  selv om det er fristende lige at tage et par minutter ekstra, kan det bedre betale sig at tage et par minutter mindre. Ved at korte fem ugentlige bade ned fra 15 minutter til fem minutter (eventuelt fordelt på flere familiemedlemmer), sparer I 2.700 kr. om året.
Tip: sluk for vandet, mens I sæber jer ind.

bruser med færre dråber vand, fordi en sparebruser bruger mindre vand

Køb en en sparebruser

En sparebruser giver dig samme effekt i din bruser, som en perlator giver dig i din vandhane: den spreder vandstrålerne og blander luft i vandet, så du får samme komfort, men bruger mindre vand. Med en sparebruser halverer I jeres vandforbrug på brusebade, og det kan mærkes på vandregningen. En almindelig bruser bruger 10-20 liter vand i minuttet, mens en sparebruser bruger 6-10 liter vand i minuttet.

Et dagligt brusebad på 10 minutter bruger cirka 200 liter vand uden sparebruser. Det er 1400 liter vand om ugen og 73.000 liter vand om året.
Årlig pris (cirka): 5.037,-

Med sparebruser bruger du cirka 100 liter vand om dagen.
Det er 700 liter vand om ugen og 36.500 liter om året.
Årlig pris (cirka): 2.553,-

stregtegning af åben opvaskemaskine med service. Der er ingen grund til at skylle det af

Skyl ikke af, før du sætter i opvaskemaskinen

Mange af os har det bedst med at skylle servicet af, før vi sætter det opvaskemaskinen. Måske skyldes det, at vi tror, vi kan spare strøm ved at skåne maskinen for at skulle arbejde for hårdt, eller vi har en forventning om, at tingene bliver mere rene, hvis de er skyllet først? Begge dele er under alle omstændigheder forkert, for moderne opvaskemaskiner er designet til at rengøre beskidt service – uden det er nødvendigt at skylle det hele af først. En del opvaskemaskiner har ligefrem integreret et intelligent rengøringsprogram med enzymer, som først aktiveres, når der er snavs på tingene, så du kan roligt spare den overflødige skylning væk, medmindre det er nogle af de sejlivede madrester, som kan være svære for opvaskemaskinen at komme til livs (avokado, blødkogt æg m.v.).

tegning af opvaskemaskinen med åben låge, så man kan se, at den er fyldt

Fyld opvaskemaskinen helt op

Vi bliver ved opvaskemaskinen, for hvis du gerne vil minimere dit vandforbrug, passe på miljøet og spare penge til både vand og el, så er det en rigtig god idé at sørge for at få fyldt opvaskemaskinen helt op, før du sætter den i gang. Den bruger samme mængde vand, ligegyldigt hvor meget der er i, så du kan lige så godt få mest muligt ud af hver vask. Hvis du bruger opvaskemaskinen hyppigt, og den har et spareprogram, er der endnu mere at spare på vand og strøm.

tegning af grøntsager i en balje, fordi det er billigere at skylle af her end under rindende vand

Skyl grøntsager i en balje

Det koster 50 øre i minuttet at lade vandet løbe, så skyl frugt og grønt i en skål eller en balje i stedet for under den rindende hane.
Det vand, du har skyllet i, behøver du ikke smide ud – du kan evt. bruge det til at vande blomster.

en haveslange, der løber bruger meget mere vand, end man tror

Brug haveslangen/vandslangen med forsigtighed

Vi elsker vores haver, og vi har brug for at vande, så vores plæne og planter trives.
I stedet for at bruge haveslangen, er det dog en god idé at vande med en vandkande, for vi opdager ikke, hvor meget vand, vi egentlig bruger, når vi lukker op for haveslangen. Der kan nemt ryge 500 liter ud på en halv time, og hvis det ikke er nødvendigt, er det meget vand at sætte på regningen. Det er i øvrigt en god idé at vande om aftenen fremfor midt på dagen, da vandet fordamper i solen.

vandmåler. Det hjælper at aflæse den mindst en gang om ugen, så man opdager, hvor meget vand, man bruger

Aflæs din vandmåler mindst en gang om ugen.

Det giver dig en fornemmelse af, hvor meget vand, du bruger, og du kan holde øje med, om der er noget af det, I gør, der påvirker forbruget – positivt eller negativt.
Det giver samtidig mulighed for at fange en lækage på vandrørene, før skaden ender med at blive rigtig dyr i vandspild.