Langt de fleste vil kunne spare penge på elregningen ved at ændre en smule på deres vaner og eventuelt skifte ældre elektriske apparater ud med nyere og mere energieffektive modeller. Ser vi på vores daglige færden og vaner, er der overraskende mange muligheder for at lave små justeringer i dagligdagen, som sammenlagt i løbet af et år giver nogle solide besparelser.
Tjek, at temperaturerne i dit køleskab og fryser overholder anbefalingerne på 5° for køleskab og -18° for fryser. For at måle temperaturen i køleskabet kan du sætte et termometer ned i et glas vand og tjekke det efter et døgn. I fryseren kan du måle temperaturen ved at stille et termometer i et glas sprit og tjekke det efter et døgn. Hvis du har en skabsfryser, skal du placere det i nærheden af lågen, og hvis du har en kummefryser, skal det placeres øverst i midten.
Dit elforbrug på både køleskab og fryser stiger med 10%, hvis temperaturerne er blot 2° koldere end det anbefalede.
Få mest muligt ud af den energi, ovnen bruger. Forvarm kun hvis du bager brød eller småkager, som kræver kort tilberedningstid ved høj varme. Sæt i stedet retten i en kold ovn og læg 10-15 minutter til tilberedningstiden. Brug også ovnens eftervarme ved at slukke de sidste 10 minutter af tilberedningstiden. Ved at sætte maden ind kold og udnytte eftervarmen, sparer du cirka 20% af dit elforbrug.
Endelig skal du undgå at bruge ovnen til at tø dine retter op. Du kan spare op til 30% ved at tø dem op, før du sætter dem i ovnen.
- Cirka 20% af dit strømforbrug går til computer, iPad, musik, spillekonsoller osv.
Dine frostvarer afgiver gratis kulde, som du med fordel kan bruge til at reducere dit strømforbrug i køleskabet. Et kilo frostvarer giver dig en times gratis kulde i køleskabet, så hvis du tør kød op til aftenens måltid blot tre gange om ugen, bliver det til mange timers gratis nedkøling i løbet af et år.
Ovnen er én af de store strømslugere. Du kan spare op til 70% på dit energiforbrug, hvis du laver mad i mikrobølgeovnen eller bruger gryderne i stedet for. Brug også brødristeren til at varme dit brød – den bruger kun en tiendedel af ovnens strømforbrug.
Vandet skal kun lige akkurat dække, når du koger kartofler og grøntsager. Du sparer 30% på dit strømforbrug, når du udnytter varmen både fra kogepladen og dampen under låget.
Jo lavere blus, jo mindre el bruger du. Kog vandet op på højeste trin og sæt derefter blusset så langt ned du kan, uden vandet stopper med at koge.
- LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogenpærer? Og de holder 10 gange længere.
Dette råd er i virkeligheden blot lidt sund fornuft. Mange af os glemmer at slukke lyset, når vi forlader et rum, og det svarer til at “fyre for fuglene”. Gør det til en vane at slukke for lyset i de rum, I ikke opholder jer i, så I slipper for at betale for overflødig strøm.
Hvis du sparer de overflødige halve vaske væk, kan du i løbet af et år spare op til 50 vaske. En tommelfingerregel er, at din vaskemaskine er passende fyldt, når du uden at presse tøjet sammen kan have din knyttede næve i tomrummet over tøjet.
Spar 35-45% på elforbruget ved at skrue ned til 60° og 40°.
Kogevask på 90° er helt unødvendigt, da 60° både vasker tøjet rent og fjerner støvmider fra dit sengetøj.
På samme måde kan du sagtens vaske dit kulørte tøj ved 30° og spare endnu mere.
Tørretumbleren bruger rigtig meget strøm, så brug tørresnoren, når det er muligt. Centrifuger dit tøj ved den højeste hastighed, før det kommer i tørretumbleren. Centrifugering bruger næsten ingen strøm, og det reducerer tiden i tørretumbleren. Rens filtret efter hver tørring, så du undgår at forlænge tørretiden – det sparer også strøm.
- Standbyforbrug på landsplan koster 1,8 milliarder kroner årligt og udgør et CO2-udslip på 450.000 ton
Du kan hurtigt spare mellem 500-700 kroner om året ved at slukke på kontakten. Mange apparater står på standby, så vi hurtigt kan tage dem i brug, men denne bekvemmelighed koster hurtigt 400 kWh om året (pr apparat). Det er unødvendig brug af strøm i de timer, vi sover, er på arbejde eller på ferie. Det er relativt nemt at indføre en sparerutine, hvor man slukker for det hele ét sted med en elspareskinne.
man-tors: 8.00-15.00 / fredag 8.00-12.00
info@keepfocus.dk
(+45) 70 20 19 99
KeepFocus A/S - Vejlsøvej 51, Bygn. O - 8600 Silkeborg - CVR: 2096 2089