Sparetips - vand

Ved at indføre vandsparende procedurer i hjemmet, får I ikke bare god samvittighed, når I sparer miljøet for de dyrbare dråber – I får også en kontant belønning, når vandregningen kommer. Vi har samlet nogle tips til små – og lidt større – ændringer i hverdagen, som kan hjælpe jer med at bruge mindre vand, og de fleste kræver næsten ingen indsats.

1. Sluk vandhanen, mens du sæber hænderne ind

Det tager omkring 20 sekunder at vaske hænder ordentligt. I løbet af en dag bliver det til mange minutter, hvis man lader vandet løbe og  rigtig meget vand går til spilde. 

Vi bør vaske hænder efter hvert toiletbesøg, før og efter vi har spist, og når vi har rørt ved ting, der kan være smittebærende.

Det bliver i gennemsnit til 16 gange i løbet af en dag. 16 x 20 sekunder = 5 minutter. Efter en dag har du skyllet 101 liter rent vand ud i afløbet ved håndvask alene, hvilket på et år bliver til 37 m3.
Pris: cirka 2.553,- kr (pr person)

2. Stands et toilet, der løber

Et løbende toilet er en dyr affære, så det er en god idé regelmæssigt at tjekke, om dit toilet løber. Det kan nemlig godt løbe, selv om det ikke er til at se med det blotte øje. For at tjekke, skal du bruge et stykke tørt toiletpapir, som du sætter ind mod den bagerste kant i kummen. Hvis papiret bliver vådt, løber dit toilet.
Toilettet løber så lidt, at det er svært at se:
275 liter vand pr døgn = 100 m3 om året. Pris: cirka 7.000 kr. om året.
Toilettet løber, så det kan ses:
550 liter vand pr døgn = 200 m3 vand om året. Pris: cirka 13.900 kr. om året.
Toilettet løber så, der er uro på overfladen:                1.100 liter vand pr døgn = 400 m3 om året. Pris: cirka 27.900 kr. om året.

Vidste du at...

- Hver dansker i gennemsnit bruger 105 liter vand om dagen?

3. Stands en vandhane der drypper eller løber

På samme måde som med et løbende toilet, er der rigtig meget spild af både vand og penge, hvis vandhanen ikke holder tæt. I løbet af et år kan du sende helt op til 100.000 liter vand ud i afløbet.
Langsomt dryp – cirka en dråbe pr sekund:
20 liter vand pr døgn = 7 m3 om året. Pris: cirka 500 kr. om året.
Hurtigt dryp:
80 liter vand pr døgn = 30 m3 vand om året. Pris: cirka 2.000 kr. om året.
Løber med en tynd stråle: 
275 liter vand pr døgn = 100 m3 om året. Pris: cirka 7.000 kr.

4. Monter en perlator på vandhanen

Du kan spare mellem 25-40 % af dit vandforbrug ved at montere en perlator på dine vandhaner. 

En perlator blander vandet med luft, så strålen føles større, end den er. Resultatet bliver, at der kommer mindre vand ud af hanen, uden du opdager det.

5. Sluk vandhanen, mens du børster tænder

En løbende hane bruger op til 19 liter vand i minuttet. Det svarer til hvert år at smide næsten 14.000 liter rent vand direkte tilbage i afløbet. For en familie på fire bliver det til 152 liter vand om dagen (56 m3 om året). Pris: cirka 3.220 kr. 

6. Tag kortere brusebade

Vores daglige bade er et af de steder, vi virkelig kan spare vand og penge. Afhængigt af brusertypen, bruger vi mellem seks og 20 liter vand i minuttet.  Ved at korte fem ugentlige bade ned fra 15 minutter til fem minutter (eventuelt fordelt på flere familiemedlemmer), sparer I 2.700 kr. om året.

Vidste du at...

- 63% af vores vandforbrug går til hygiejne og toiletskyl

7. Køb en sparebruser

En sparebruser spreder vandstrålerne og blander luft i vandet, så du får samme komfort, men bruger mindre vand. I halverer jeres vandforbrug på brusebade, og det kan mærkes på vandregningen. En almindelig bruser bruger 10-20 liter vand i minuttet, mens en sparebruser bruger 6-10 liter vand i minuttet.
Et dagligt brusebad på 10 minutter bruger cirka 200 liter vand       Det er 1400 liter vand om ugen og 73.000 liter vand om året. 
Årlig pris (cirka): 5.037,-
Med sparebruser bruger du cirka 100 liter vand om dagen.
Det er 700 liter vand om ugen og 36.500 liter om året.
Årlig pris (cirka): 2.553,-

8. Skyl ikke af, før du sætter i opvaskemaskinen

Moderne opvaskemaskiner er designet til at rengøre beskidt service – uden at det er nødvendigt at skylle det hele af først. En del opvaskemaskiner har ligefrem integreret et intelligent rengøringsprogram med enzymer, som først aktiveres, når der er snavs på servicet. 

Så du kan roligt spare den overflødige skylning væk, medmindre det er nogle af de sejlivede madrester, som kan være svære for opvaskemaskinen at komme til livs (avokado, blødkogt æg m.v.).

9. Fyld opvaskemaskinen helt op

Spar penge på både vand og el ved at fylde opvaskemaskinen helt op, før du sætter den i gang. Den bruger samme mængde vand, ligegyldigt hvor meget der er i, så du kan lige så godt få mest muligt ud af hver vask. Brug også spareprogrammet, hvis din maskine har et.

10. Skyl grøntsager i en balje

Det koster 50 øre i minuttet at lade vandet løbe, så skyl frugt og grønt i en skål eller en balje i stedet for under den rindende hane.              Det vand, du har skyllet i, behøver du ikke smide ud – du kan evt. bruge det til at vande blomster.

Vidste du at...

- Det koster 60% mere at bruge varmt vand end koldt vand

11. Brug haveslangen med forsigtighed

I stedet for at bruge haveslangen, er det en god idé at vande med en vandkande, så har du en langt større fornemmelse af, hvor meget vand du bruger.                                   Med haveslangen kan der nemt ryge 500 liter ud på en halv time. Vand om aftenen fremfor midt på dagen, da vandet fordamper i solen.

12. Aflæs din vandmåler mindst en gang om ugen

Det giver dig en fornemmelse af, hvor meget vand, du bruger, og du kan holde øje med, om der er noget af det, I gør, der påvirker forbruget – positivt eller negativt.                                   Det giver samtidig mulighed for at fange en lækage på vandrørene, før skaden ender med at blive rigtig dyr i vandspild.